diumenge, 9 de setembre del 2007

Malgrat es un encant (2)


Aquests modestos tres arcs que han esdevingut un lloc singular de la nostra vila, han donat nom a l'antic camí del castell, també conegut com camí del corral. Són construïts amb totxos massisos presos amb morter de calç, i sembla que tenien la funció de fer de contrafort de les parets de les dues cases veïnes, l'Hospital Vell, i Can Torrent, separades per uns 2,80 metres.

És i ha estat un lloc pintoresc i fotogènic. Pintors locals i forasters han plantat els seus cavallets en aquest bonic i acollidor, per pintar-hi còmodament, a l'hivern posant el cavallet al sol i a l'estiu a l'ombra, i també molts fotografs s'han emportat la seva imatge. Les postals editades han estat diverses. Fa uns cent anys, ja se'n va editar una, on s'hi veu un grup de puntaires fent la seva labor a l'ombra de la paret, gaudint de la fresca de l'aire que hi circula generosament en una tarda calurosa d'estiu. També tenim dues postals de primera època del turisme, amb escenificació, curiosament de dos editors diferents però amb mateixos figurants: un carret tirat per un dòcil burret, conduït pel seu propietari, en Joan Fontseca i Montfulleda, pagès de St. Genís.

Extret de:
Indrets singlars del Marseme; diputació de Barcelona abril 2006

Fotografia: Jordi Dalmau
Text: Joaquim Colomé Alsina


PD: Trobeu les diferències amb l'actualitat!!

5 comentaris:

Montse ha dit...

Saps el que passa, que no valorem el que tenim fins que el perdem.
Ara bè, s'ha de reconèixer que Malgrat en alguns aspectes estetics, ha millorat molt, perquè jo sempre deia de petita que era un poble que no tenia res, i la veritat ha crescut molt i segueix sense tenir res,i sobretot no s'ha conservat aquell"caliu de poble", que el fa la gent, ja que actualment la població ha crescut tant, que ja ni ens coneixem, i a les nits, ja no sortim a parlar pels carrers a l'Hora de la fresca.
El poble el fem la gent.

Anònim ha dit...

Però és que pensen pintar tot el poble d'aquest color fins convertir-lo en monocromàtic?
Mira que n'hi han de colors, doncs a l'Ajuntament no s'han adonat de la seva existència. Esperem que els hi passi el mal de ventre de la setmana passada i descobreixin l'arc de Sant Martí i el variat cromatisme de la vida que els envolta a tots aquests grisos polítics que mamen més que manen al poble.

Anònim ha dit...

Us heu fixat l'estat d'abandonament dels totxos dels arcs? aviat amenaçaran ruïna, i els treuran.....estan plens de molsa.
A més, com se'ls va ocorrer de posar pedra en un carrer on hi passen cotxes? s'ha malmés la calçada...
Amb les obres de les cases unifamiliars el terra s'ha fet malbé, jo crec que colarà i no el deixaran com estava.

Anònim ha dit...

mm... crec k as posat mases opcions n ls votacions, masses coses per triar...
stic bastan dacrod am la montse, la gen no actua fins k no comencem a perdre ls coses.
ja me endut masses desilucions n aket poble, la conxita la dstrossat i tot pls diners...podem di casi adeu al pla d pineda, al pla de grau, a mitja riera..i moltes altres kem deixu...dons smbla k la conxi nomes vol un poble massificat i monocroma snse cap mena dspai verd natural pr pasejar o relaxar-se...

Anònim ha dit...

No desvariagem...
Estem dacord en que tot es del mateix color, pero aqui estem parlant d'una casa PRIVADA, nomes faltaria que uns propietaris no poguesin triar el color de la seva façana...no fotem!!!!