dissabte, 29 de setembre del 2007

Passejada Cultural

Avui a les 10 a l'ajuntament, s'ens ha fet una xerrada prèvia a la passejada, on ens han explicat, més o menys el catàleg, a càrreg de l'arquitecte Ramon Mas; on ha deixat clar que el càtaleg és una eina de protecció dels edificis més rellevants del nostre poble, i que forma part del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Malgrat, elaborat al 2005.
Això no vol dir que abans del 2005 no estigués cap casa "protegida", així ens ha explicat que des dels anys 80 hi havia unes 12 cases catalogades entre les quals es trobaven el Castell, l'Església de Sant Nicolau, la Torre de ca l'Esquena, la de la Vídua Sala, ca l'Arnau, can Palomeres entre d'altres.

Quan es va fer el pla general es va mantenir el llistat, i al 2002 es va fer un estudi per valorar totes les construccions, seguint uns criteris de valoració (Autenticitat, valor tipològic, ... ambiental, i al final de tot de valor històric) tot posant exemples que no portessin a discussió l'Església, Ca l'Arnau, ....

Pel meu gust es veia un discurs una mica "manipulat" per l'equip de govern, on de certa manera dins de l'ajuntament no es volia que es tractessin els temes més conflictius; això no vol dir que no fés un bon discurs, tot el contrari, però dins de l'ajuntament no s'ha mullat gaire pel que fa a protecció dels edificis.

Llavors ha anat explicant com es cataloguen:

Béns Culturals d'Interès Nacional (La Torre del Castell) (on ha ensenyat una fotografia del castell sense el barret)
Béns Culturals d'Interès Local
Béns Culturals de protecció urbanística
Béns Culturals de protecció urbanística de Façana
Béns Culturals de protecció urbanística d'elements
Béns Culturals de protecció urbanística de restes (on es troba el molí de la Sal, i on crec que no s'hi hauria de trobar)

Després ha fet una mica de resum històric.
I en el torn de preguntes, s'ha preguntat el per què no estaven catalogats edificis o construccions com la Pilona o l'estació de Renfe; i en poques paraules ha dit que no estaven en perill i que ell les veia més com a elements ambientals que com a edificacions amb interès cultural.

Al finalitzar l'exposició, ens han convidat a un esmorzar amb pastes i entrepans, on ens han regalat una bossa de la setmana de la mobilitat. I tot seguit ha començat la passejada.
Ha començat molt be, hem anat a ca la Teresa Soliva, i ens ha explicat la forma de les cases, comparant-la amb la biblioteca.
Llavors hem anat carrer de mar avall i ens hem parat davant de can Cardona (Jaume Buscall), i aquí ja ha començat una mica la discussió sobre la protecció dels edificis, i la manera de protegir-los.
Quan hem arribat a la casa que ocupa aquest blog, la cosa ja s'ha escalfat una mica, sobretot per part de la regidora que ens acompanyava (Lluïsa Mèrida, em sembla), que s'ha posat molt a la defensiva.
Durant la passejada, l'arquitecte si que ha donat un punt de vista més conservador pel que fa a les edificacions.
La llàstima és que no s'ha pogut entrar a cap casa, i que ha plogut.

En fi, ha estat bastant bé, però s'ha fet curt, i no s'ha aprofunditzat en cap casa; cosa que ens han dit que ja es farà en un futur.

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Una jornada així està bé. Espero que no sigui la darrera. He pogut comprovar que l'Ajuntament no controla gaire les façanes protegides i em dol.

Anònim ha dit...

Alohaaaa!! bloggers de malgrat!!!

aquests itineraris s’haurien de fer a la tarda que els matins dels dissabtes els joves dormim i no pensem en anar a fer passejades, però si crec que seria bastant interessant entrar a les cases antigues i veure-les per dins, fer un estudi de les façanes i profunditzar en cada una d’elles, ja que malgrat és un poble que té cases amb molt d’encant i que la majoria de gent desconeix

Anònim ha dit...

Amic vídua: moltíssimes gràcies pel resum de la Jornada! És un resum genial pels que no hem pogut anar-hi, molt complet, i a més amb la teva reflexió personal inclosa, que sempre és interessant!

Jo també considero que l'Ajuntament tracta d'esquivar els temes conflictius pel que fa a la protecció d'edificis sempre que pot i que en aquest sentit cal que entre tots fem més pressió. Demanem a l'Ajuntament que es facin més xerrades divulgatives com aquesta! I sobretot fem-hi acte de presència, que es vegi que som el poble més mobilitzat i més trempat del Maresme!!! jejeje

Anònim ha dit...

Penso que és un primer pas i positiu que l'Ajuntament organitzi aquests tipús d'actes. És una manera també d'interaccionar i perqué no intercanviar opinions. S'han de fer més.

Anònim ha dit...

hi han cases que també están catalogades i que no tenen res de particular i quan volen fe-hi alguna reforma se´ls veuen de tots colors.

Anònim ha dit...

perquè no està catAlogat, la casA del carrer de mar núm. 69 i la de la vidua Palomo i la de la filla PaLOMo?

Anònim ha dit...

I perqué casa meva tampoc està catalogada. A mi m'agradaria que també me la catalogèssin i mantingèssin, però sent jo el propietari, eh.

Montse ha dit...

Gràcies, per posar-nos al dia del que passa, però això de la catalogació és molt elàstic, els propietaris, tenen que fer una despesa molt gran per mantenir l'edifici, però amb poques ajudes de les administracions, jo sóc partidaria de que es consevin edificis d'interés històric i cultural, però s'haurien de destinar més ajuts als propietaris.