dimecres, 19 de setembre del 2007

El Rei Visita una provincia

Alguns mitjans espanyols, més anticatalans que promonàrquics, han omplert espai i hores amb la cremada de dues fotografies dels Reis d'Espanya la setmana passada a Girona. No tenen en compte que, a Espanya, el cap de l'Estat no és un ciutadà normal sinó un rei nomenat per un dictador, un rei que va jurar los Principios del Movimiento, però que no ha jurat la Constitució, només l'ha signat; un rei que tampoc no s'ha sotmès a un referèndum i que, per tant, té al seu costat la legalitat però no disposa de la legitimitat democràtica, que és la confiança expressada lliurement pels ciutadans.
A més, un rei imposat hauria de tenir un especial interès a ser, almenys, un bon professional, i això vol dir, entre altres coses, que el Rei d'Espanya hauria de parlar bé --com fa, per exemple, el rei de Bèlgica-- totes les llengües de l'Estat que li paga la festa a ell i a la seva nombrosa família. Però, tampoc, això tampoc.
I llavors, quan el Rei visita la seva província de Girona, alguns --per pocs que siguin-- el voldrien xiular però no ho poden fer, perquè no s'hi poden ni acostar. Això vol dir que, amb aquest Rei, tampoc no pot protestar qui vol i com vol: els indignats i antimonàrquics no li poden manifestar el seu disgust directament sinó que s'han de retirar i rumiar com s'ho faran per fer sentir la seva protesta. Alguns ho van fer a Girona cremant dues fotografies. Suposo que qui impedeix que es facin els crits en directe és perquè troba que això és el pitjor que pot passar i que, per tant, assumeix qualsevol altra forma de rebuig, mentre aquesta es faci ben lluny.
A mi, personalment, no m'agraden les manifestacions en què s'insulta, es cremen coses o es trenquen. Però això és una consideració estètica més que no pas política. Perquè és obvi que, en una democràcia, el cap de l'Estat ha de poder ser criticat com qualsevol ciutadà. ¿S'han preguntat el Rei i els seus col.laboradors per què hi ha molts caps d'Estat al món que no s'han de protegir de la seva pròpia gent? Això sí que és revelador. La cremada de fotos, una anècdota mínima, irrellevant.

Josep-Maria Terricabras

(text d'avui a El Periódico)

VISCA LA REPÚBLICA, I JA POSATS VISCA CATALUNYA

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Genial aquest article d'en Terricabras! Hi estic totalment d'acord. És un insult a la democràcia que tinguem un Cap d'Estat que no hagi estat escollit democràticament. S'ha d'acabar amb l'última resta del franquisme! Quan estarà preparat l'Estat perquè aquesta qüestió (monarquia o república) es pugui sotmetre a referèndum? El nostre país, Catalunya, està preparat, però pel que fa a les altres comunitats autònomes tinc els meus dubtes...

VISCA CATALUNYA I VISCA LA REPÚBLICA!!!

Montse ha dit...

Estic d'acord amb l'article i l'anterior comentari, però no m'agrada les manifestacions on cremen coses i insulten, tot s'ha d'aconseguir per la via del diàleg, i el pacifisme.
Mireu el que va aconseguir Gandhi, un exemple a seguir.

Anònim ha dit...

ha sigut un encert posar el comentari d´en Terricabres, una persona que sempre estic d´acord amb el que diu.

Anònim ha dit...

no us fa pensar aquests escrit amb Malgrat?

Anònim ha dit...

Juán Carlos I Rey de España
També anomenat "EL FRATRICIDA"

Sabeu perquè?

Anònim ha dit...

La Constitució que van aprovar més de la meitat de població d'aquest pais marca com a delicte les injuries i ofenses cap a la figura del cap d'estat.

Anònim ha dit...

Serà del teu cap, capdetrons, el meu ho és "por obligat precepte legal".
És a dir per la força de les armes.

Anònim ha dit...

Per la força de les armes? Diràs de les urnes que van ser qui el van refrendar!